Onderhoud

Tafels & Meubels

Onderhoudstips lak

Uiteraard moet je meubel de eyecatcher van je ruimte worden, maar niets zo fijn als een meubel dat tegelijkertijd hufterproof is. Gelukkig hebben wij daar de ideale oplossing voor in de vorm van een behandeling met een ultra-matte lak. Met deze lak lijkt je meubel onbehandeld, maar hij is zeer goed beschermd tegen vlekken en kringen. Wij gebruiken hiervoor een ultramatte lak van Strato en deze wordt bijvoorbeeld ook voor vloeren gebruikt.

Rustiek-eiken-tafel-Houten-Onderstel-Retro-Sixty

Deze ultramatte lak dekt het hout af waardoor vlekken en kringen geen kans krijgen. Onze mannen van de werkplaats brengen minimaal drie lagen aan zodat je meubel langdurig is beschermd tegen vocht, vlekken en vuil. Het enige wat jij af en toe hoeft te doen, is het meubel afnemen met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Kijk wel een beetje uit met bijvoorbeeld rode wijn, kaarsvet of andere bijtende producten, deze liever niet een nachtje laten intrekken.

Wij hebben naast de Strato ook een warmere kleur lak, Palman of Hardwax die de kleuren van het hout prachtig naar boven haalt. Om het verschil in deze afwerkingen goed te kunnen zien, kun je het beste in onze showroom komen kijken naar de verschillende behandelingen.

Onderhoudstips olie

Wil je een kleur toevoegen aan je meubel, dan behandelen we het meubel met een olie van Monocoat. In onze showroom liggen meerdere kleurenwaaiers waar je uit kan kiezen, dus daar komen we altijd wel uit met elkaar! Een olie beschermt net zo goed als een lak, het vergt alleen iets meer onderhoud dan een lak.

Rustiek eiken dressoir

Bij het behandelen van het meubel met een olie, trekt de olie in het meubel en doordat het hout op een gegeven moment verzadigd is, blijven vuil en vet op de olie liggen. De olie zal na verloop van tijd weer intrekken en dan is het tijd voor een opfrisbeurt met een onderhoudsolie. Hiervoor hoef je het meubel niet opnieuw te schuren, slechts alleen even vetvrij te maken. De onderhoudsolie kun je aanbrengen met een pluisvrije doek of met een door Monocoat aangeleverd sponsje.

Dat zal ongeveer 1 a 2 keer per jaar moeten gebeuren om het meubel mooi te houden en vrij van vlekken. Voor het dagelijks gebruik, kun je het meubel afnemen met een vochtige doek en een RMC Zeep van Monocoat. Ideaal zo’n twee a drie keer per week.

Onderhoudstips hardwax

Voor onze notenhouten en suarhouten meubels adviseren wij een prachtige Hardwax waardoor de donkere tonen in het hout nog meer naar boven komen. Met een Hardwax worden er minimaal drie beschermende lagen aangebracht waarbij de eerste laag de poriën van het hout afsluit, net als bij een olie. Daaroverheen worden nog minimaal twee lagen aangebracht die beschermen tegen vocht en vlekken.

Suarhouten-boomstamtafel-Stalen-onderstel-Pim

Naast deze beschermlaag, heeft het meubel nog steeds een onbehandelde uitstraling door de matte finish en het hout krijgt een prachtige intense kleuring. Voor het afnemen van een meubel met hardwax kun je een vochtige doek gebruiken.

Onderhoudstips epoxy

Voor wie zijn haren wil kammen in zijn of haar tafel, bouwen wij tafels met een dikke laag glanzende epoxy. Deze epoxy-hars wordt laag voor laag aangebracht in een stofvrije ruimte. Dit doen we zodat er een dikke laag epoxy ontstaat, die vrij is van luchtbellen. Voor de toplaag gebruiken wij een softe laag zodat eventuele krasjes er weer uit gepoetst kunnen worden.

Suarhouten-boomstamtafel-Epoxy-Stalen-onderstel-Pim

Ondanks deze toplaag adviseren wij kurken onderzetters en placemats te gebruiken om krassen tegen te gaan. Kijk ook een beetje uit met een warme producten zoals thee of zware voorwerpen zoals grote vazen in verband met deukjes in de epoxy. Het schoonmaken van deze tafels is een fluitje van een cent, gewoon met een vochtige doek en een milde zeep afnemen. Als je dan ook nog eens per maand een polisher aanbrengt, glimt “ie” als nieuw en kun je de hele maand weer netjes je haren kammen.

Check regelmatig de luchtvochtigheid

Hoewel een houten natuurproduct nooit is uitgewerkt, doen wij er alles aan om het werken van ons hout te minimaliseren zodat je nog heel lang kunt genieten van een mooi meubelstuk. Zo drogen wij bijvoorbeeld ons eikenhout terug naar 10 tot 12 % vochtpercentage in kunstmatige droogkamers waardoor de kans op scheuren zo veel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast is het belangrijk dat de luchtvochtigheid van de ruimte waar het meubel komt te staan, zo rond de 55 % ligt.

Rustiek-eiken-ronde-tafel-Stalen-onderstel-Driepoot-met-middenbalk

In de meeste ruimtes is dat vaak al het geval. Wil je er zeker van zijn dan kun je het beste een hygrometer ophangen, deze zijn online verkrijgbaar. Duikt je luchtvochtigheid zo nu en dan onder de 55% (omdat het bijvoorbeeld buiten vriest en je binnen de verwarming lekker opstookt), dan kun je een aantal dingen doen om dit te verhelpen. De old-school-manier zijn de bakjes water aan de verwarming.

Een andere manier is om een luchtbevochtiger neer te zetten, deze hebben wij hier ook staan en werkt perfect. De luchtbevochtiger brengt de luchtvochtigheid razendsnel op peil en bijkomend voordeel: hij is bevorderend voor je gezondheid. Hij haalt namelijk pollen, stofdeeltjes en statische ladingen uit de lucht dus voor hooikoortspatiënten is het bijna een must. Laat hem ook gerust aanstaan als de lente weer begint.

Last but not least

Geniet van je tafel of meubel, met een beetje liefde heb je er het langst plezier van. Heb je nog vragen of behoefte aan meer advies, stuur ons dan een mail op info@zwaartafelen.nl of bel naar (0)33-2586063.